Hormoner!

Äntligen pratar man om PMS på TV. ”Att förstå logiskt med hjälp av dagbok eller olika appar, att det är PMS som drabbar mig just nu är inget problem. Att klara av att leva dagarna med PMS är ngt helt annat!” 

Hormoner som styr människors mående måste tas på allvar. Jag är själv i den berömda övergångsåldern, den ålder då inget verkar fungera normalt i kroppen. Att i vissa stunder må så dåligt att livet känns som en börda kan inte vara rätt! Iaf måste vi prata mer om fenomenet så att vi som drabbas slipper känna oss som paria!

Kan jag rå för att hormonerna i just min kropp går bärsärkargång? De kvinnor som inte drabbas är de mer normala än de som drabbas? Tänker osökt på den förrädiska frågan om det lilla spädbarnet.  ”Är han/hon snäll om natten”? Dvs sover babyn, är den snäll, är det ett hungrigt och vaket barn är babyn ……dum????? Så hormonkänsliga kvinnor betraktas i denna jämförelse som ”dumma” medans de som inte känner av varesig PMS eller övergångsåldersproblem är att betrakta som ”snälla'”!

Vem vill bli jämförd så? Vem vill bli klassad som snäll eller dum för ett beteende man försöker styra men inte kan?

Att, springa, cykla, åka skidor eller simma hjälper. Endorfiner frigörs och lägger sig som en läkande hud över inre sår. Det lindrar en stund! 

Det skulle bara värt mycket om frågor kunde få svar, om hjälp kunde utverkas. Hur intressant är det för forskare att djupdyka i våra kvinnliga hormoner? Hur mycket pengar finns att tjäna? P-piller har aldrig varit något problem att tillverka, någon/ra har tjänat massor på många kvinnors behov att styra sitt barnafödande. Ett liten vit tablett som stänger vägen för nya liv. En tablett som för vissa/många fuckar upp ett helt liv.

 Kvinnors kroppar förtjänar bättre omhändertagande än det vi hittills har sett. Jag och många olyckssystrar med mig vill inte gå omkring och må som vi mår! Vi vill åtminstone ha erkännande och förståelse, det vore en bra början! Tack TV 4 för att ni tog upp detta ämne idag!

//Ingrid

 

Share

Skriv en kommentar